Welkom

Welkom beste lezer,

Deze website gaat over het Drentse mysterie, ofwel het grote aantal Drenten met overgewicht. Sinds de jaren ’80 is Drenthe koploper op gebied van overgewicht. Maar waarom is dat zo? Epidemioloog Willem Jan van der Veen van GGD Drenthe denkt dat het afwijkende eetpatroon in Drenthe een rol kan spelen. “Maar elk antwoord op een vraag, roept weer nieuwe vragen op. Het overgewicht in de Drentse Venen is erg hoog. Waarom wordt er dan in de Drentse Venen anders gegeten?”

hetdrentsemysterie

Maar niet alleen de oorzaak, ook het overgewicht op de Drentse werkvloer komt naar voren in het dossier. Mensen met overgewicht en ernstig overgewicht zijn vaker ziek dan mensen met een normaal gewicht. Dat blijkt uit een rapport Overgewicht en Obesitas in Drenthe die GGD Drenthe in 2014 uitbracht.

In de twee verhalen over overgewicht op de Drentse werkvloer volg je werknemers met overgewicht, werkgevers en een bedrijfsarts. Een werknemer die met overgewicht kampte was Jan de Jonge die, ‘toen de weegschaal de verkeerde kant uit begon te slaan’ gezonder is gaan leven. Ook op het werk. “Ik ga niet meer voor de bekertjes chocolademelk uit de automaat, maar voor gekoeld water.” Maak ook kennis met de onbevreesde Drentse werkgever Erik van Loon. Bang om werknemers aan te spreken op hun overgewicht is hij niet: “Nee hoor. Je doet het in belang van henzelf.”

Een iets luchtiger verhaal is de reportage over het hardlopen in de strijd tegen overgewicht. Dribbel mee met de hardlopers uit de loopgroep van Jans Kuik en verbaas je over de grote leefstijlverandering van de familie Van der Burg. Zo zag de Drentse Albert van der Burg sporten eerst niet zitten. “Dat vond ik flauwekul. Als het op tv was, zapte ik het altijd weg. Als mijn vrouw mij niet meegenomen had, was ik nooit gaan hardlopen.”

Is het onderwerp overgewicht nog steeds wat abstract voor je? Lees dan de vier interviews met Drenten over hun overgewicht. Hoe gaan zij om met hun overgewicht en wat is volgens hen de oorzaak? En is overgewicht alleen maar negatief of zitten er ook voordelen aan?

Ten slotte kun je nog heerlijk zelf aan de slag met het recept van Joop Zwiep voor een Drentse boerenkoolsoep. Bekijk het instructiefilmpje en lees de tips en het weetje in het bijgaande artikel. Ontdek dat het gerecht weinig calorieën bevat en veel gezonde ingrediënten. Zijn het dan toch niet de eetgewoonten die zorgen voor het hoge percentage overgewicht in Drenthe? Blijft het overgewicht een Drents mysterie? Kom het zelf te weten door op te hoogte blijven van het nieuws op deze website. Volg Het Drentse mysterie ook op Facebook. Veel leesplezier!

Groetjes,

Laura.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s