‘De verleiding is groot om een stukje worst te pakken’

Coevorden- Jan  (62) is dol op een lekker stukje worst. Vanwege zijn overgewicht mag hij niet te veel eten. Daarom volgt hij een dieet. Maar dat vindt hij moeilijk om vol te houden. “De verleidingen zijn thuis zo groot. Ik weet dat het fout is, maar het is zo lekker.”

U vindt het lastig om gezond te eten?
“Ja, ik eet gewoon te veel. Gebak kan ik makkelijk laten staan, een stukje droge worst niet. Het wordt ongezond als je daar te veel van eet. Ik weet dat het fout is, maar het is zo lekker. Toch wil ik graag wat kilo’s kwijt, dus sinds een jaar volg ik een dieet.”

Wat voor dieet volgt u?
“Ik volg een koolhydraatarm dieet. Ik mag bijvoorbeeld geen brood eten. In plaats daarvan eet ik cracottes. Het volhouden van mijn dieet vind ik moeilijk omdat ik veel eten lekker vind.”

Kookt u thuis?
“Ja, ik vind het leuk om te koken. Als kok mag ik het gerecht voorproeven. Ik kook dan groente en een lekker stukje vlees. Of twee stukjes vlees. Maar geen pasta en aardappelen. Dat mag ik niet eten omdat daar veel koolhydraten inzitten.”

Heeft u altijd overgewicht gehad?
“Nee, ik woog 72 kilo toen ik trouwde. Nu weeg ik bijna 130 kilo. Ik denk dat ik dikker geworden ben omdat ik tien jaar geleden stopte met roken. In plaats van roken, ging ik snoepen en daar groeide ik van.

Maar dat ik nu zoveel weeg, heeft ook te maken met een beroerte die ik kreeg op het werk. Tijdens het lopen zakte ik ineen. De rechterkant van mijn bovenlichaam was hierdoor beschadigd. Ik kon niet meer werken als productieleider bij de draadfabriek in Coevorden. En als je de hele dag thuis bent dan is de verleiding om dat stukje worst te eten ook groter.”

Heeft u ook last van uw overgewicht?
“Ik heb er suikerziekte doorgekregen en ik moet nu insuline spuiten. Ook ben ik snel moe bij het lopen. Verder heb ik er geen last van, maar ik heb wel eens nare reacties gekregen.”

Wat voor reacties waren dat?
“Ik heb eens het verwijt gehad dat ik van de staat eet. Daarmee bedoelde diegene dat ik teveel eet van het geld dat ik krijg van de overheid omdat ik niet kan werken. En soms voel ik de ogen van mensen in mijn rug prikken als ik over straat loop. Alsof zij denken, moet je hem eens zien lopen. Maar ik trek me daar niet zoveel van aan hoor. Dat is ook al een tijdje geleden. Overgewicht heeft ook zijn voordelen.”

Wat zijn dat voor voordelen?
“Je hebt meer weerstand. Je wordt minder snel verkouden of geveld door de griep. En als ik later oud ben, krijg ik geen rimpels. Dan zit ik in dat opzicht nog strak in het vel.”

Jan (62) vindt dat zijn overgewicht ook voordelen heeft: “Als ik later oud ben, krijg ik geen rimpels. Dan zit ik in dat opzicht nog strak in het vel.”

Jan (62) vindt dat zijn overgewicht ook voordelen heeft: “Als ik later oud ben, krijg ik geen rimpels. Dan zit ik in dat opzicht nog strak in het vel.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s