‘Dat lekkere eten zit bij ons in de familie’

Coevorden- De Drentse Wim Heimeriks (63) heeft al jaren overgewicht. Hij denkt dat zijn overgewicht samenhangt met de eetgewoonten van zijn ouders. “Mijn vader was van de goede kost en stimuleerde ons om goed te eten. Dat lekkere eten zit ook een beetje in de familie.”

Wat at u thuis?
“We aten veel vlees, spek en vet. Mijn vader was van de goede kost. Hij stimuleerde ons om goed te eten. Dat had hij van huis uit meegekregen. Dat lekkere eten zat in zijn familie. Het vlees hadden we namelijk ook zelf, dat kwam bijvoorbeeld van onze koeien. We mochten zoveel eten thuis als we wilden.”

Welke rol speelde de achtergrond van uw ouders bij de voeding thuis?
“Mijn vader kwam uit een welgestelde boerenfamilie uit Overijssel. Mijn moeder uit een Drentse veenarbeidersfamilie. Zij had andere voedingsgewoonten van huis uit meegekregen. Ze had geleerd om zuinig te zijn met eten. Qua eten wist ze niet wat haar overkwam, toen ze met mijn vader trouwde.

Haar vader, mijn opa, was een echte Drent. Hij heeft nog veen gegraven. Hij had een klein stukje grond en één geit voor de melk. Dus van mijn vaders’ kant was er rijkdom en van mijn moeders’ kant armoede. Maar thuis hadden we het goed. We hadden geen honger. Maar het overgewicht komt ook doordat ik op jonge leeftijd te maken kreeg met luxe. Toen begon ik te groeien.”

Wat bedoelt u daarmee?
“Mijn vader was veehandelaar en een welgestelde boer. Ik was als oudste zoon voorbestemd om hem op te volgen. Hij overleed op zijn 43e. Ik was toen begin 20. Van een kwajongen die als bijbaantje 93 gulden per maand verdiende, werd ik een jonge kerel met flink wat geld dat bestemd was voor de veehandel.

Dat was luxe, ik kon niet om gaan met die smak geld. Ik begon veel te drinken en te eten. Ook stopte ik met voetballen door een akkefietje met iemand van het voetbalbestuur. Ik stopte toen ook met judo en volleybal.

Daarnaast raakte ik op jonge leeftijd arbeidsongeschikt. Daardoor werd ik ook dikker. Dat kwam door een ongeluk op het werk. Ik was betontimmerman. Mijn vader wilde graag dat ik een ambacht leerde, ook al was ik bestemd om hem op te volgen. Ik kreeg een klap van de kraan van een kraanmachinist en tuimelde voorover. Recht met mijn arm in een ijzeren pin die uit het beton stak. Toen kwam ik terecht in de ziektewet en WAO. Daarna heb ik nooit meer gewerkt.”

Heeft u last van uw overgewicht?
“Ja. Ik sta onder controle bij de huisarts. Hij zegt dat ik moet afvallen. Een paar kilo zal wel lukken maar ik zal nooit vijftig of zestig kilo afvallen. Ik denk niet dat ik vijf of tien jaar langer leef als ik vijftig kilo kwijtraak.

De laatste keer dat ik bij de huisarts was, had ik een spierscheuring in mijn arm. Ik had te zwaar getild. Ik mag eigenlijk helemaal niet tillen. Buig ik te lang voorover, dan wordt het link voor mijn gezondheid. Ik kreeg last van mijn arm en van mijn rug. Maar nu gaat het wel weer.

Daarnaast lijd ik ook aan toevallen. Dan zak ik even weg maar ik kom wel weer bij. Dat staat misschien ook in verband met mijn overgewicht.”

Hoe ervaart u uw overgewicht?
“Ik schaam me er niet voor. Laatst ging ik een visje halen bij de visboer en toen zei een mevrouw: ‘Schaam je.’ Ik antwoordde dat ik mij helemaal nergens voor schaam en zeker niet voor mijn gezondheid. Maar verder is er eigenlijk niemand die mij erop aanvalt dat ik te dik ben.”

In Drenthe wonen veel mensen met overgewicht. Wat is volgens u de oorzaak van het overgewicht in Drenthe?
“Het goede leven. Als een Drent goed met iemand kan opschieten en hij heeft het zelf goed, dan heb jij het ook goed. Dat is gewoon zo, dat weet ik van vroeger.”

De Drentse cultuur, is dat dan het goede leven?
“Ja, dat vind ik wel. Een Drent kookt veel vaker thuis dan mensen uit het Westen van Nederland. Een Drent zorgt er voor dat er in ieder geval wat in de pan komt. Dat doe ik ook. Ik kook thuis en zorg ervoor dat we elke avond warm eten.”

U kookt. Vindt u het lastig om gezond te koken, of lukt dat wel?
“Ik kook heel gezond maar wel goed. Kijk, een normaal mens heeft een stukje worst of vlees nodig. Het stukje vlees dat ik kook is dan net iets groter. Mijn vrouw heeft een kleiner stuk. Tegenwoordig is zij overigens vegetarisch. Nou ik niet hoor, ik lust het hele varken wel. Van kop tot staart.”

De Drentse Wim Heimeriks met een zelf gekozen bijnaam als ‘De apartste man van Drenthe met een mening’, schaamt zich niet voor zijn overgewicht. “Nee hoor, er is niemand die mij erop aanvalt dat ik te dik ben.”

De Drentse Wim Heimeriks met een zelf gekozen bijnaam als ‘De apartste man van Drenthe met een mening’, schaamt zich niet voor zijn overgewicht. “Nee hoor, er is niemand die mij erop aanvalt dat ik te dik ben.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s