“Op mijn trouwfoto’s vind ik mijzelf te zwaar”

Valthermond- Ron Niemeijer (32) denkt dat het de Bourgondische leefstijl is waardoor hij te zwaar werd. Dat begon op zijn achttiende, toen hij zelfstandig ging wonen. “Ik at niet meer het gezonde eten van mijn moeder. Ik ging met vrienden op stap, gezellig doen en een biertje drinken. Toen woog ik tussen de 100 en 110 kilo.”

Met gezellig doen, bedoelt u ook eten?
“Ja, dat gaat heel makkelijk. Een stukje kaas of een stukje worst werk je snel naar binnen. En dan dronk ik er een biertje bij en dat is ook niet heel gezond. ’s Avonds had ik weleens de gewoonte om chips te eten als ik thuis was. Maar nadat ik in het ziekenhuis belandde door mijn overgewicht ben ik mij bewuster geworden van mijn eetgedrag.”

U belandde in het ziekenhuis door uw overgewicht?
“Ja, ik was net getrouwd met mijn vrouw Linda en een week later lag ik in het ziekenhuis. Mijn bloedsuikerspiegel was veel te hoog. In het ziekenhuis vertelden ze me dat het door mijn overgewicht kwam. Ik heb door mijn overgewicht suikerziekte gekregen. Ik woog toen 136 kilo.”

Dat lijkt me best heftig.
“Ja, dat was het ook. Maar ik zit nu weer op de goede weg. Ik ben sindsdien 17 kilo afgevallen. Als ik koffie of thee drink, doe ik er geen suiker meer in en ik drink ook geen cola meer. Maar ik drink nog wel graag een biertje, dat mag ook van de dokter maar dan wel met mate.”

U staat onder controle van de huisarts?
“Ja. Maar ik ben al een tijdje niet geweest omdat ik mij goed voel en de vakantie en het werk er tussendoor kwamen. De laatste keer dat de huisarts mij woog, is bijna een jaar geleden. Toen woog ik 124 kilo. Op de weegschaal in de sportschool weeg ik nu 119 kilo.”

Voordat u naar de sportschool ging, had u nog nooit iets aan sport gedaan?
“Tot mijn 18e deed ik aan judo. Daarna ging ik werken en op kamers en had ik er geen zin meer in. Toen ben ik gestopt. In die tijd kwamen de calorieën er snel bij. Maar het heeft ook met de bouw van het lichaam te maken hoor. De familieleden van mijn vaders’ kant zijn allemaal stevig gebouwd. Ze hebben niet allemaal overgewicht. Maar mijn vader had dat wel. Die woog 135 kilo en is toen gaan sporten vanuit zijn werk. Daardoor is hij nu 30 kilo kwijtgeraakt. ”

Hoe vaak in de week gaat u naar de sportschool?
“Ik ga één keer in de week met mijn vrouw sporten. We doen dan een uur fitness en lopen op de loopband, fietsen en roeien. Afgelopen dinsdag deden we voor het eerst mee aan spinning. Nou, dat vond ik moeilijk om een uur vol te houden.”

Heeft u last van overgewicht thuis of op uw werk?
“Nou, ik heb nu minder last van mijn overgewicht omdat ik 17 kilo kwijt ben. Eerst knelde mijn broek bijvoorbeeld erg tegen mijn buik als ik op een stoel zat. Dat is nu niet meer zo. En op het werk, werk ik vaak in kleine ruimtes. Ik heb een eigen bedrijf en ben kitter. Ik kit dan bijvoorbeeld de vloer van een badkamer of een toilet. Als ik op mijn knieën de vloer achter de toiletpot moet afkitten, vroegen mensen weleens: ‘Kun je er wel bij?’ Maar dat is mij altijd nog gelukt. Aan het eind van de dag moet het werk toch gedaan worden. Het is wel makkelijker nu ik wat kilo’s kwijt ben.”

Bent u gelukkiger nu u die 17 kilo kwijt bent?
“Ik vind het wel fijn dat ik nu wat minder weeg. Als ik naar mijn trouwfoto’s terugkijk, vind ik mijzelf te zwaar. Ik heb op die foto’s bijvoorbeeld een dik hoofd. Mijn vrouw zei dat ze de trouwfoto’s graag nog een keer over wilde doen.”

Wat is bijvoorbeeld beter geworden nu u wat minder weegt?
“In het begin moest ik heel veel medicijnen slikken voor mijn overgewicht. Meer dan de helft daarvan mag ik afbouwen. Dat is een stuk prettiger.”

Ron Niemeijer (32) met zijn zoontje Rowan (4). Nadat Ron in het ziekenhuis belandde door zijn overgewicht, is hij bewust bezig met eten en bewegen. “Ik drink geen cola meer en doe geen suiker in mijn koffie of thee.”

Ron Niemeijer (32) met zijn zoontje Rowan (4). Nadat Ron in het ziekenhuis belandde door zijn overgewicht, is hij bewust bezig met eten en bewegen. “Ik drink geen cola meer en doe geen suiker in mijn koffie of thee.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s