“Van huis uit leerde ik om mijn bord leeg te eten”


Tweede Exloërmond- De Drentse Grietje Weyer (58) heeft sinds haar vijftiende overgewicht. Van huis uit leerde ze om haar bord leeg te eten. “Mijn vader was boer in Witten. Hij werkte hard en at een stevige pot. Als kind at ik mee tot ik vol zat. Men lette vroeger niet zo op de hoeveelheid eten als tegenwoordig.”

Van huis uit is u dus geleerd om goed te eten?
“Ja, mijn moeder kookte een stevige pot voor mijn vader. Gewoon aardappels, vlees en groente. We aten tot we zat waren. Maar veel ongezond of vet eten aten we niet. De gewoonte om mijn bord leeg te eten was voor mij heel normaal. Toen ik op de huishoudschool zat, zag ik dat mensen hun bord niet leeg aten. Dan at ik het op, ik vond het zonde om eten weg te gooien. Op de huishoudschool is mijn overgewicht omhoog gegaan. Maar het overgewicht zit ook bij ons in de familie.”

Het overgewicht zit bij u in de familie?
“Ja en bij mijn man ook. Mijn kinderen zijn ook iets te zwaar. Als ik met hen bij het consultatiebureau kwam in Tweede Exloërmond, zaten zij altijd net iets boven het gemiddelde gewicht. De verpleegkundige vertelde me altijd dat ze moesten afvallen. Maar het overgewicht was niet heel ernstig. Dat vond de dokter ook. Hij zei dan tegen de verpleegkundige: ‘doe maar rustig aan, want de ouders zijn ook niet de magersten.’”

Spelen eetgewoonten van vroeger volgens u een rol bij het overgewicht in Drenthe?
“Vroeger aten mensen in deze streek veel pap. Maar ik vind het lastig om te zeggen of die eetgewoonten van vroeger bijdragen aan het huidige Drentse overgewicht. Ik denk ook dat men vroeger niet zo lette op de hoeveelheid eten. Tegenwoordig zijn mensen daar veel meer mee bezig. ”

Bent u ook bewust bezig met eten?
“Ja. Ik wok bijvoorbeeld veel met groenten. Die komen uit een zak wokgroenten of ik kies zelf groenten uit die nog in de koelkast staan. Wokken is heel makkelijk. Ik kook ook bonensoep of erwtensoep. Daar doe ik soms een speklap door. In speklappen zit veel vet. Vroeger bakte ik zo’n lap maar half uit. Maar door bezig te zijn met afvallen, leerde ik om een speklap helemaal uit te bakken. Dan blijft er minder vet achter.”

En met afvallen bedoelt u dat u een dieet volgt?
“Ja, ik doe samen met een vriendin mee aan WeightWatchers. Dat is punten tellen. Een bruine volkoren boterham is bijvoorbeeld vier punten. Tien gram margarine is anderhalve punt. Als beleg neem ik dan dertig gram 48+ kaas van drie punten. In totaal mag je verdeeld over de dag 40 punten hebben. Dat zijn eigenlijk een soort calorieën. Mijn vriendin en ik mailen elkaar elke woensdag of het gelukt is om wat kilo’s kwijt te raken. We proberen elkaar zo te stimuleren. Maar het is niet alleen diëten hoor. Ik ga ook samen met haar zwemmen.”

Hoe vaak in de week gaat u zwemmen?
“Één keer in de week zwemmen we een uur. In de zomer gaan we twee keer. Eerst trekken we een kwartier baantjes en dan lopen we een half uur door het water. Ook doen we oefeningen die we zelf bedacht hebben, bijvoorbeeld het aantikken van onze hakken tijdens het lopen. We zijn zo dat hele uur in beweging. En in het water valt mijn overgewicht niet zo op. Maar als ik naar de kant zwem en op het trappetje uit het zwembad klim, natuurlijk wel.”

Hebt u wel eens nare reacties gekregen op uw overgewicht?
“Nou, we zwommen eerst in een ander bad. Daar deed een groep jongens weleens vervelend. Ze riepen dan: ‘hé, dikkerd.’ Maar daar trok ik mij niks van aan. Ik ben goed zoals ik ben.”

Heeft u ook last van uw overgewicht?
“Ik heb er niet echt last van. Maar leuke kleren vinden, is wel moeilijk. Ik heb maat 52, maar in de winkel zit de kleding rond mijn heupen soms veel te strak en dan is het boven weer te wijd. Ik koop daarom vaak kleding online of ik maak het zelf. Dan weet ik in ieder geval dat de kleren goed zitten. Vooral broeken maak ik zelf omdat ik die in de winkel moeilijk in mijn maat kan vinden.

Als ik toch ga winkelen, ga ik vaak naar Kick in Duitsland. Dat is een winkel voor grote maten voor een redelijke prijs. In Emmen heb je ook wel grote matenwinkels. Maar die zijn extra duur.”

Grietje Weyer (58) vindt het lastig om leuke kleren te vinden in haar maat. “Ik maak vaak kleding zelf, dan weet ik zeker dat het goed zit.”

Grietje Weyer (58) vindt het lastig om leuke kleren te vinden in haar maat. “Ik maak vaak kleding zelf, dan weet ik zeker dat het goed zit.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s