Recept

Drentse boerenkoolsoep, smullen maar!

In het filmpje hieronder laat biologische kok Joop Zwiep zien hoe u een gezonde Drentse boerenkoolsoep bereidt. Hij vindt het belangrijk om bewust bezig te zijn met gezonde voeding. Het gerecht bevat weinig calorieën en het recept is voor vier personen.

Geschatte voedingswaarden per persoon
Energie: 338 kilocalorieën
Vet: 14 gram
Koolhydraten: 25 gram

Er zitten niet veel calorierijke producten in de soep. Alleen de varkenspoulet en de rookworst bevatten meer calorieën dan de overige ingrediënten. Zijn het dan toch niet de eetgewoonten die voor het hoge percentage mensen met overgewicht in de Drentse veenkoloniën zorgen? Dit blijft vooralsnog het Drentse mysterie.

Weetje: Het recept kreeg hij van een jongen die bij hem in de bediening werkt. Zijn oma woont in de Drentse veenkoloniën en daar noemden ze de boerenkool ‘Slubbermaus.’

Tip van Joop Zwiep: Vegetarisch? U kunt de soep ook bereiden zonder vlees. Dan maakt u een bouillon van groentes als ui, prei, wortels, laurierblaadjes en een takje tijm. Laat de bouillon trekken zonder mergpijp en vervang de rookworst door kabeljauw. Let er wel op dat u de vis er op het laatste moment in doet, zodat de vis kort kan meegaren. Schep de soep met de vis daarna direct op het bord. Smullen maar!

Drentse boerenkoolsoep, klaargemaakt door Joop Zwiep. Foto: Joop Zwiep.

Drentse boerenkoolsoep, klaargemaakt door Joop Zwiep. Foto: Joop Zwiep.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s