Drentse boerenkoolsoep, smullen maar!

In het filmpje hieronder laat biologische kok Joop Zwiep zien hoe u een gezonde Drentse boerenkoolsoep bereidt. Hij vindt het belangrijk om bewust bezig te zijn met gezonde voeding. Het recept gaat uit van vier personen.

Geschatte voedingswaarden per persoon:
Energie: 338 kilocalorieën
Vet: 14 gram
Koolhydraten: 25 gram

Weetje: Het recept kreeg Joop Zwiep van een jongen die bij hem in de bediening werkt. Zijn oma woont in de Drentse Veenkoloniën en daar noemden ze de boerenkool ‘Slubbermaus.’

Tip van Joop Zwiep: Vegetarisch? U kunt de soep ook bereiden zonder vlees. Dan maakt u een bouillon van groentes als ui, prei, wortels, laurierblaadjes en een takje tijm. Laat de bouillon trekken zonder mergpijp en vervang de rookworst door kabeljauw. Let er wel op dat u de vis er op het laatste moment in doet, zodat de vis kort mee kan garen. Schep de soep met de vis daarna direct op het bord. Smullen maar!

Er zitten niet veel calorierijke producten in de soep. Alleen de rookworst en varkenspoulet bevatten meer calorieën dan de overige ingrediënten. Zijn het dan toch niet de eetgewoonten die voor het hoge percentage mensen met overgewicht in Drenthe zorgen? Dat blijft vooralsnog het Drentse mysterie.

Drentse boerenkoolsoep, klaargemaakt door Joop Zwiep. Foto: Joop Zwiep.

Drentse boerenkoolsoep, klaargemaakt door Joop Zwiep. Foto: Joop Zwiep.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s